Szabó Lőrinc Hangzó Helikon

 

Forrás: Kultúra.hu

2011. december 13.

Elkészült a Hangzó Helikon-sorozat legújabb darabja, amely Szabó Lőrinc verseket tartalmaz a Kaláka együttes előadásában. Az illusztrációkat Sajdik Ferenc készítette.

Kezdettől fogva szerepelt a Kaláka megénekelni vágyott költőinek listáján Szabó Lőrinc. Gryllus Dániel egyszer megkérdezte a művész feleségétől, Évától, hogy ki énekel Szabó Lőrinc-verseket, akiről esetleg ő nem tud. Gondolkodott kicsit, aztán szúrós szemmel ránézett, és megkérdezte: csak nem azt akarod mondani, hogy nem a Kaláka fogja énekelni a Szabó Lőrinc-verseket a Hangzó Helikonban? A zenész már nem emlékszik, mit válaszolt, de, ahogy mindennek megvan a rendelt ideje, szerinte úgy tűnik, a Kaláka–Szabó Lőrincnek a 2011. év volt.

Januárban nekiláttak, válogattak, olvasgattak, és eldöntötték, hogy régi dalokat újra felvesznek, és műfordítások is szerepelnek majd. Márciusban mentek először stúdióba. Aztán nyáron is született néhány új ének, szeptemberben ismét stúdió, de közben már kezdték énekelni a dalokat. A Szeretlek, szeretlek bemutatója épp Buenos Airesben volt. Bár alig a közönség negyede értett magyarul, nem sokat kellett tolmácsolni.